Erdogan, u društvu Vučića, otvara najveći aerodrom na svetu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: FI

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u ponedeljak će otvoriti novi, treći aerodrom u Istanbulu, koji će, kako je najavljeno, kroz 12 godina biti najveći na svetu, kada bude potpuno završen. Na otvaranju i predsednik Srbije i potpredsednica srpske Vlade.

Aerodrom je izgrađen na evropskoj obali kod najvećeg grada Turske, u okrugu Arnavutko, a izgradnja tog megaprojekta praćena je problemima oko prava radnika, ekoloških pitanja i slabljenja turske privrede.

Protesti u septembru izbili su zbog loših uslova rada, neplaćanja, stanovanja u prenatrpanim “radnim logorima” i zbog pogibija na gradilištu – dok se zvanično tvrdi da ih je bilo 27, opozicija je u Parlamentu podnela podatke o 400 mrtvih.

Otvaranje za sada završenog dela aerodroma biće simbolično priređeno na 95. godišnjicu osnivanja Turske Republike.

Novi aerodrom Istanbula na obalama Crnog mora opsluživaće 90 miliona putnika godišnje u prvoj fazi. Kada bude u potpunosti završen za 12 godina, moći će da, kako se tvrdi, primi i 200 miliona putnika godišnje, uz sletanje aviona na čak šest pista.

To je gotovo dvostruko više od sada najvećeg aerodroma na svetu, Hartsfild-Džekson u Atlanti.

Istanbul ima još dva aerodroma: “Ataturk” čije se skoro zatvaranje planira i aerodrom “Sabiha Gekčen”.

Na poziv predsednika Turske, ceremoniji otvaranja novog istanbulskog aerodroma prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a u poseti će biti i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Izvor: N1, BIZLife

Foto: FI