“Etički” potez najbogatijeg penzionog fonda na svetu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Norveški državni penzioni fond objavio je da je iz etičkih razloga prodao udele u devet kompanija, uključujući nekoliko brodara sa sedištem u Aziji i proizvođače oružja povezane s proizvodnjom nuklearnog naoružanja.

Globalni penzioni fond Vlade Norveške spada među najveće stablizacione fondove na svetu, a finansira se prihodima od prodaje nafte. Kreiran je za potrebe finansiranja norveškog penzionog i zdravstvenog sistema ulaganjima u inostranstvu.

U njegovom vlasništvu su deonice gotovo 9.000 kompanija iz celog sveta. Odluku o prodaji udela u grupi kompanija doneli su na savet panela za etička pitanja.

Brodarske kompanije su nasukavale otpisane brodove u lukama za rastavljanje u Bangladešu i Pakistanu gde su radnici prisiljeni na rad u jako lošim uslovima, objasnili su članovi panela.

Grupa uključuje Evergreen Marine Corp of Taiwan, Korea Line Corp i kompanije sa sedištem u Tajlandu Precious Shipping PCL i Thoresen Thai Agencies PCL.

Iz istog razloga južnokorejska brodarska kompanija Pan Ocean Co. Ltd uvrštena na popis za razmatranje.

Zbog uloge u proizvodnji nuklearnog oružja norveški fond je prodao udele u AECOM, Fluor Corpu i Huntington Ingallsu sa sedištem u SAD, te u BAE Systemsu.

Prodat je i udeo u poljskoj firmi za razvoj nekretnina Atal, budući da je jedan od njenih podizvođača koristio radnike iz Severne Koreje, koji su takođe radili u jako teškim uslovima, navode u norveškom fondu.

Očekuje se da će vrednost prodatih udela biti objavljena u godišnjem izveštaju krajem februara.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay