EU i dalje najveći investitor u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropska unija je i dalje najveći investitor u Srbiji. Neke  od ovih zemalja u poslednjih pet godina povećale su ulaganja za više desetina puta, prenosi Danas.

Naime, poslednje dve godine iz EU stiže blizu 1,5 milijardu evra godišnje po osnovu stranih direktnih investicija, što je skoro tri puta više nego 2012. godine kada su iznosile 551 milion evra.  Iz EU stiže 81 odsto od ukupno 1,8 milijardi evra uloženih u u Srbiji u 2016. godini.

Recimo Kina je 2016. uložila u Srbiji čak 69 puta više nego 2012. godine. Međutim, da to nije baš toliko dobra vest pokazuje to da je sa jednog miliona iznos investicija povećan na 69 miliona evra u 2016. što je manje od četiri odsto ukupnih neto stranih direktnih investicija koje su ušle u Srbiju.

I Turska je usedmostručila iznos ulaganja za poslednjih pet godina, sa dva na 15,5 miliona evra, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. S druge strane, investiciona aktivnost Rusije je četiri puta smanjena u ovom periodu. Sa 233 miliona evra u 2012. godini direktna ulaganja su pala na 60 miliona evra u prošloj godini. Ipak, investicije ovih ogromnih i ekonomski moćnih zemalja u Srbiju su patuljaste u poređenju sa ulaganjima Evropske unije.

 

Izvor: Danas

Foto: Pixabay