EU izjednačava onlajn kupce

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Zemlje Evropske unije prihvatile su uredbu kojom se zabranjuje geografsko blokiranje kupaca u onlajn kupovini na osnovu njihovog državljanstva, stalnog ili privremenog prebivališta.

Uredba je bez rasprave prihvaćena na sastanku Saveta za opšte poslove. Nakon odluke, uredba će do kraja marta biti objavljena u službenom glasniku EU, a stupa na snagu devet meseci po objavi. Pre Saveta, uredbu je prihvatio i Evropski parlament.

Prema novim pravilima trgovci u onlajn kupovini moraće se odnositi prema kupcima iz drugih članica jednako kao prema lokalnim, odnosno ponuditi im jednake cene i uslove kupovine za fizičku robu, kao što je nameštaj ili elektronika, onlajn usluge kao što su cloud računarstvo ili usluge smeštaja i održavanja internet stranice, te prodaju ulaznica za festivale, koncerte…

Za sada su od novih pravila isključeni digitalni sadržaji koji su zaštićeni kako intelektualno vlasništvo, ali Evropska komisija će u roku od dve godine od stupanja zakona na snagu morati proceniti da li bi trebalo proširiti zabranu geografskog blokiranja i na audio-vizuelne sadržaje i usluge saobraćaja, koje trenutno nisu obuhvaćene zakonom.

Istraživanje Evropske komisije pokazalo je da 63 posto internet stranica ne dopušta kupovinu kupcima iz drugih država Unije.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Pixabay