EU kaznila Kualkom sa milijardu evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropska unija kaznila je sa gotovo milijardu evra američkog proizvođača čipova Kualkom (Qualcomm), zbog zlopupotrebe tržišne dominacije u sektoru snabdevanja komponentama za pametne telefone i tablete.

Evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vestager rekla je da je Kvalkom, s sedištem u San Dijegu, „ilegalno isključio svoje rivale s tržišta“ tokom više od pet godina tako što je plaćao svom ključnom klijentu Eplu (Apple) da ne koristi čipove njegovih konkurenata.

Vestager je objavila da kažnjava američku firmu sa 997 miliona evra. Kualkom je platio Eplu „miijarde dolara“ za taj dogovor, dodala je Vestager na konferenciji za novinare u Briselu.

Prema njenim rečima, plaćanje je delimično obavljeno tako što su za Epl smanjene cene sastavnih delova Kualkoma pod uslovom da se u Eplovim ajfonovima i ajpedima koriste isključivo njihovi čipovi.

EU je navela da se zloupotreba dogodila između 2011. i 2016. godine i odnosila se na čipove koji omogućuju pametnim telefonima i tabletima da se povežu sa internet mrežama. Tokom većeg dela tog perioda Kualkom je imao 90 odsto udela na tom tržištu.

Epl je bio dominantni igrač sa svojim ajpedima i ajfonima i dve kompanije su dva puta postigle dogovor da isključe rivale. Vestager je rekla da nema regulatornih posledica za Epl, iako je ta kompanija prihvatila taj sistem tokom većeg dela šetsogodišnjeg perioda.

Praksa Kualkoma je ilegalna prema propisima EU po pitanju konkurencije. U Briselu je istraga pokrenuta 16. jula 2015. godine, a sumnje su potvrđene pet meseci kasnije, 8. decembra kada su podignute dve optužnice protiv kompanije.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay