EU od Srbije zahteva da ukine zabranu GMO proizvoda

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Pomoćnica ministra za trgovinu Olivera Jocić kazala je da EU zahteva da Srbija iz zakona izbaci eksplicitnu zabranu prometa GMO ili bilo kog proizvoda.

Dodala je da to ne znači da Srbija ne može da uvede druge propisi kojima će otežati promet Genetski modifikovane hrane.

„Od nas se očekuje da uskladimo propise tako što ćemo iz zakona da izbacimo ekplicitnu zabranu prometa, ali postoje druge sofisticirane metode kojim Srbija može da oteža promet Genetički modifikovanim organizmima“, kazala je Jocićeva.

Ona je dodala da se ne očekuje samo od Srbije da usaglašava svoju politiku sa EU, već to važi za sve kandidate i članice. Istakla je da je otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima s EU pozitivna stvar.

Dodala je da će svi sporazumi koje Srbija ima s trećim zemljama, kao što su Rusija, Belorusija, Kazahstan i Turska, biti suspendovani posle njenog ulaska u Evropsku uniju, ali je dodala da će korist u odnosu na štetu biti veća.

Jocićeva je, gostujuću na RTS, kazala da se mnoge stvari mogu promeniti do ulaska Srbije u EU i dodala da i Evropska unija može do tada da uđe u aranžmane i potpiše sporazume s tim i drugim zemljama.

„Do ulaska Srbije u EU svi aranžmani koje ima s trećim zemljama važe“, kazala je ona i istakla da uslovi nisu specifični samo za Srbiju kao kandidata za članstvo, već su takvi za sve.

Govoreći o pravilnicima o prometu Genetski modifikovane hrane (GMO), Olivera Jocić je kazala da je zahtev EU da Srbija iz zakona izbaci eksplicitnu zabranu prometa GMO ili bilo kog proizvoda.

 

Izvor: Beta/RTS

Foto: Pixabay

Komentari 1

 1. Dr Miggyy

  Svoj glas, protiv GMO hrane dižem, ovog puta pesmom gospodina Ljubivoja Ršumovića, a kako drugačije nego – pesmom! Nadam se da neće mi autor zameriti jer sam ga citirao. Ministar Ljajić neka, sa apetitom jede GMO proizvode, a ne da preko reda nama ih uvaljuje. Dadoše sve tutorima obraz, čast i glas, predlažem naše vođe neka jedu GMO proizvode kod svojih tutora i mentora, a nas neka ostave, ješćemo i korijenje ako zatreba, reče jedan bivši političar. Citat:

  ZAR ĆEMO DOZVOLITI?

  Zar ćemo dozvoliti da zlotvori likuju
  Kada nas genetski modifikuju?
  Evo šta bude s’ naukom o genima,
  kad padne u ruke svetskim kretenima!

  Onima što račun ne polažu nikom
  kad obraz ukrste s’ novčanikom!
  —-Onim što se bave genetskom manijom-
  da Srbe ukrste s boranijom!

  Onima koji pucaju od ponosa-
  kad stvore pasulj s’ ukusom lososa!
  Oni su spremni, metodom istom
  Da ukrste Judu s’ Isusom Hristom!

  Misle da smeju, što ni bog ne ume-
  da ukrste anđele i monstrume!
  Bog ih prezire, al’ ko Boga pita?
  Pitaju se Bogovi novca i profita!

  GMO je strana rečca, plaćenica!
  Ja sam je proučio profesorski, pomno,
  i zaključio to je skraćenica
  Od modifikovane srpske reči GoMnO!