EU „otkriva“ vlasnike kriptovaluta

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kako bi se povećala transparentnost i odgovorilo na nove tehnologije kao što je brzi razvoj digitalnih valuta, Evropska unija menja zakonodavstvo protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Naredne sedmice Evropski parlament glasa o petoj izmeni direktive protiv pranja novca i finansiranju terorizma.

Nova direktiva trebalo bi da spreči korišćenje finansijskog sistema za finansiranje zločinačkih aktivnosti i pojača transparentnost u cilju sprečavanja utaje velike količine novca. Nova pravila osiguraće transparentnost vezano uz vlasništvo firmi i fondova.

Podaci o vlasništvu firmi pre su bili dostupni samo onima koji mogu dokazati legitimni interes, na primer, novinarima i nevladinim organizacijama. Sada bi podaci trebalo biti otvoreni svim građanima. Registri će takođe biti povezani kako bi se olakšala saradnja među državama članicama.

Nova direktiva uvešće registre vlasnika uzajamnih fondova koji će biti dostupni na bazi legitimnog interesa, te registre bankovnih računa i sefova koji će biti dostupni javnim vlastima.

„Ako Europol traži zločinca u jednoj od država članica, imaće mogućnost uvida u kojim zemljama on ima račune“, objasnio je izvestilac EP o petoj izmeni direktive protiv pranja novca i finansiranja terorizma Krišjanis Kariņš.

„Cilj je da prljav novac ne ulazi u finansijski sistem. Banke moraju znati ko stoji iza svakog računa“, smatra Karinš.

„Jasno poručujemo da će onima koji ne žele da otkriju prave vlasnike firmi biti jako teško da posluju u Evropi“, upozorila je druga izvjestiteljica nizozemska eurozastupnica Judith Sargentini.

„Izvora finansiranja terorizma je mnogo, ali uglavnom od nezakonitih aktivnosti, novcem s crnog tržišta, od trgovine nezakonitom robom i oružjem, trgovine ljudima. Novac uđe u evropski bankovni sistem i tu se pere“, objasnio je Karniš.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay