EU razmatra zaštitne mere i za srpski čelik

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Posledice eventualnih uvođenja zaštitnih mera za prekomerni izvoz čelika i aluminijuma u zemlje Evropske unije snosiće sve zemlje među kojima je i Srbija, izjavila je pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Olivera Jocić.

Ona je na panelu „Izazovi za multilateralni trgovinski poredak“ u EU info centru rekla za Betu da se zaštitne mere ne primenjuju selektivno, već na sve zemlje.

„EU razmatra zaštitne mere za čelik i aluminijum prema svim zemljama, pa i prema Srbiji zbog toga što je SAD uveo te mere prema evropskim i drugim zemljama izvoznicama tih proizvoda“, rekla je Jocić.

U Srbiji čelik proizvodi Smederevska železara u vlasništvu kineske kompanije HBIS grupa i oko 90 odsto proizvodnje izvozi, pa spada u nekoliko najvećih izvoznika.

Zaštitne mere u koje spadaju pre svega dodatne carine će, prema rečima Jocićeve, biti uvedene da izvoznici ne bi te proizvode prekomerno plasirali na tržišta evropskih zemalja zbog visokih carina na izvoz u SAD.

„Prekomerni uvoz čelika i aluminijuma ugrozio bi domaću proizvodnju evropskih zemalja“, rekla je Jocić.

Evropska unija uvela je krajem juna carine na američku robu kao odgovor na odluku Vašingtona da se nametnu takse na uvoz aluminijuma i čelika iz Evrope.

Dodatne carine od 25 i 50 odsto u ukupnoj vrednosti od 2,8 milijardi dolara uvedene su pored čelika na motocikle, sokove, viski, džins odeću, različite poljoprivredne proizvode.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay