X
  • English
X

Poslovne vesti

EU se vraća na „česmovaču“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Građane treba podsticati na korišćenje vode iz slavina zbog njene cene i ekološke prihvatljivosti, smatraju poslanici Evropskog parlamenta, koji predlažu i ugrađivanje fontana s besplatnom vodom na javnim mestima poput shopping centara i aerodroma, kao i posluživanje besplatne vode iz slavina u restoranima.

Evropski parlament je usvojio revidirani predlog Direktive o kvalitetu vode za ljudsku potrošnju kojim bi se pooštrili limiti dozvoljenih zagađivača poput olova, endokrinih disruptora i drugih štetnih materija, kako bi se poboljšao kvalitet vode iz slavina, a tako i povećalo njeno korišćenje u EU.

Nadzirale bi se i količine mikroplastike jer su pojedina istraživanja pokazala kako je mikroplastika prisutna u dve trećine uzoraka vode iz vodovoda u evropskim zemljama.

Poboljšanjem kvaliteta vode i vraćanjem poverenja potrošača u pitku vodu iz slavine, smanjilo bi se korišćenje vode iz flaša, čime bi građani Ebropske unije uštedeli novac, smanjili emisije CO2 i količine plastičnog otpada, ukazuje Evropski parlament.

Pristup kvalitetnijoj vodi iz slavine trebalo bi da smanji korišćenje plastičnih flaša za oko 17 posto. U EU se godišnje po osobi potroši do 106 litara flaširane vode, dok litar vode iz slavine košta oko 0.002 evra, čijim bi korišćenjem domaćinstva u Evropi uštedela više od 600 miliona evra godišnje.

Povezane vesti


Evropski parlament već je usvojio stav o Direktivi o pijaćoj vodi u oktobru prošle godine, a na ovonedeljnoj plenarnoj sednici u Strazburu ga je ponovo potvrdio.

Međutim, Savet EU nije započeo pregovore pre kraja zakonodavnog mandata, te će oni započeti u novom parlamentarnom mandatu, nakon evropskih izbora u maju.

Novim predlogom Komisije pooštrili bi se parametri za proveru kvaliteta vode koji nisu temeljno revidirani od 1998. godine. Direktiva o kvalitetu vode namenjene za ljudsku potrošnju sadrži i članak kojom se pozivaju institucije EU da povećaju napore u ostvarivanju univerzalnog pristupa vodi.

Iako većina građana EU ima pristup visokokvalitetnoj vodi za piće, deo stanovništva još uvek ima ograničen pristup ili uopšte nema pristup pijaćoj vodi.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay