EU spremna na pregovore, ali…

PinterestFacebookTwitterShare

Evropska unija (EU) zatražila je danas od američke administracije da prestane da oporezuje čelik i alimunijum, navodeći da je spremna na pregovore o trgovini ali ne pod pretnjom.

Američki predsednik Donald Tramp uveo je martu carinske takse na uvoz alimunijuma i čelika ali je EU izuzeo do 1. maja. Taj rok je potom produžen do 1. juna.

“U pitanju je ekonomski suverenitet Evrope. Tražimo da budemo oslobodjeni uslova i rokova”, rekao je predsednik Emanuel Makron u Sofiji gde se danas održava samit EU i Zapadnog Balkana.

Uverena da je američka odluka prekršila pravila svetske trgovine, EU je napravila spisak “rebalansa” carinskih prava od oko 2,8 milijardi evra za takse na američke proizvode ako ne bude potpuno izuzeta od američke carinske mere.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je danas svoj raniji stav da EU želi neograničeno izuzeće i da je Unija spremna na pregovore.

EU je ranije odbacila Trampovu tvrdnju da su takse neophodne zbog nacionalne bezbednosti u SAD, smatrajući ih protekcionističkim merama za podsticanje lokalnog poslovanja.