EU traži od Rusije 1,4 milijarde evra za embargo na svinjetinu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: FI

Evropska unija namerava da traži od Rusije 1,39 milijardi evra godišnje zbog ograničenja uvoza svinjskog mesa, a Svetska trgovinska organizacija (STO) već je uputila zahtev Brisela u arbitražni sud, piše američki list Politiko.

Rukovodstvo EU povećava pritisak na Rusiju “u međusobnoj borbi sankcija i recipročnih sankcija”, navodi se u članku.

Izvori lista upoznati sa situacijom tvrde da se slučaj finansijske naplate od Rusije razvio nakon što je STO uputila arbitražnom sudu zahtev Brisela za kompenzaciju.

Kako je objasnio jedan predstavnik EU, arbitražni proces će rešiti da li je zahtev pravičan. Nakon toga, u slučaju pozitivne odluke, sud će odrediti mogućnost primene ove mere protiv Rusije.

Politiko navodi da je 2016. godine STO odlučila da je Rusija uvela “nezakonitu” zabranu uvoza svinjskog mesa iz EU. Ove mere nanele su “težak udarac” poljoprivrednicima iz Danske, Nemačke i Holandije.

“Sankcije su Rusiji dale mogućnost povećanja proizvodnje mesa nakon što je sa tržišta nestala konkurencija u vidu stranih kompanija”, navodi se u članku. Brisel svojim potezima “počinje aktivno da osporava legitimitet politički motivisanih prehrambenih sankcija protiv EU”.

“Ovo će za Ženevu biti zanimljiva godina rasprava”, izjavio je evropski trgovinski diplomata koji radi u Švajcarskoj.

Kompenzacija od 1,39 milijardi evra godišnje koju Brisel zahteva jednaka je ukupnoj vrednosti izvoza svinjetine iz EU u Rusiju 2013. godine. Planira se da se visina kazne svake godine uvećava za 15 odsto.

Izvor: Sputnjik

Foto: FI

Komentari 2

  1. Peca

    Rusi neka traže 50 milijardi kao kaznu zbog gubitaka nastalih zbog uvedenih sankcija, samo po osnovu prodaje nafte i naftnih derivata.

  2. Miki

    Nema problema! Uvezli su milion i po muslimana ( pre svega Nemačka i Švedska) i eto ima za njih!