EU u manjku sa jabukama, okreću se ka Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Na tržištu Evropske unije trenutno nema dovoljno jabuka, a ono što je preostalo najčešće je neodgovarajućeg kvaliteta jer plodovi nisu pogodni za dugotrajnije čuvanje.

Proizvodnja jabuke u 2017. podbacila je za trećinu, a statistika pokazuje da je na nivou Unije reč o milion tona jabuka manje. Imali smo najslabiju berbu u poslednjih 10 godina. Pad proizvodnje je očigledan u Italiji, Nemačkoj, Holandiji i Belgiji, navodi se u analizi poljskog analitičara Adama Paradovskog.

Zbog manjka na tržištu veliki evropski trgovinski lanci jabuke kupuju u Srbiji i Ukrajini, dok prerađivači trenutno ne pitaju za cenu i spremni su da za industrijsku jabuku plate 0,23 evrocenta po kilogramu.

Razlog nestašice i disbalansa na tržištu jabuka je prošlogodišnji prolećni mraz, produžene sankcije prema Rusiji, ali i nedostatak radne snage, prenosi „Agronjuz“.

Osvrćući se na proizvodnju jabuke, Paradovski navodi da je Poljska izgubila poziciju izvoznog lidera i da to mesto sada pripada Moldaviji sa 229.000 tona ovog voća. On daje veliki značaj i srpskoj proizvodnji ističući da je Srbija prošle godine proizvela 400.000 tona jabuke.

Rusija godišnje uveze 700.000 tona jabuka, ali analitičari procenjuju da će se to uskoro promeniti i da će taj broj iz godine u godinu biti sve manji, budući da je ruska administracija zacrtala cilj da u budućnosti budu samodovoljni u proizvodnji jabuka.

Prema nedavno objavljenoj analizi domaće konsultantske kuće „Seedev“ Srbija je, u poslednjih pet godina, imala veoma dobar rejting u izvozu jabuke. Sa 21. izvozničkog mesta u 2012. i izvozom od 65 miliona dolara za samo četiri godine, uspeli smo da gotovo udvostručimo prihode i dostignemo 11. mesto na lestvici najvećih izvoznika.

Analitičari navode da je glavni pokretač rasta proizvodnje ovog voća i izvoza upravo rusko tržište. Investiranje u hladnjače otvorilo je rusko tržište, zatim je ono postalo pokretač novih investicija, promena, napretka i intenziviranja proizvodnje jabuke.

Ističe se da je Srbija u ovom sektoru dobro iskoristila embargo EU prema Rusiji i tako preuzela deo tržišta. Udeo izvoza iz Srbije na rusko tržište od 2014. do prošle godine je 95 odsto, a od 2015. smo najveći izvoznik na ovo tržište. Dominacija Belorusije je osporena zbog evidentiranog reeksporta iz EU, ističe se u ovoj analizi.

I domaći stručnjaci takođe podvlače da bi proizvođači jabuka morali da imaju na umu da će zabrana uvoza za zemlje EU jednog dana biti ukinuta, ali i da Rusija razvija svoju proizvodnju.

Sad kad je situacija sa izvozom dobra, a cene odlične, treba obezbediti nove kanale prodaje i nova tržišta i tako upravljati rizikom ukoliko dođe do promene situacije na ruskom tržištu, navodi „Seedev“.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay