Evo kako će od 2022. automobili biti skuplji, ali bezbedniji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Novi automobili će od 2022. godine morati da imaju ugrađenu dodatnu sigurnosnu opremu, poput automatskih kočnica za hitne slučajeve, tehnologije kontrole vožnje u traci i detektora pospanost, složili su se evropski pregovarači.

Evropska unija predložila je prošle godine tu meru kako bi se smanjio broj smrtnih slučajeva na putevima. Godišnje u saubraćaju u EU strada oko 25.000 ljudi, čemu valja dodati i 140.000 ozbiljno povređenih.

Popis od gotovo 30 stavki dodatne opreme uključuje funkcije koji otežavaju vožnju pod uticajem alkohola, onemogućavaju prekoračenje brzine i beleže podatke o nesrećama.

Kamioni će morati da budu opremljeni senzorima za detektovanje pešaka i biciklista u takozvanom “mrtvom uglu”.

Velika većina nesreća rezultat je ljudske greške, naglasila je evropska koemsarka za industriju Elzbieta Bienkovska.

“Možemo i moramo nešto učiniti da se to promeni. Novom, sofisticiranom sigurnosnom opremom koja će postati obavezna možemo postići identičan efekat kakav smo svojevremeno postigli uvođenjem sigurnosnih pojaseva”, dodala je ona.

Uvođenje dodatne sigurnosne opreme mora još da odobri Evropski parlament i zemlje članice, što bi trebalo da bude puka formalnost.

Veći deo opreme biće obavezan za modele novih automobila od maja 2022. godine, a u postojeće modele automobila mora biti ugrađen dve godine kasnije, stoji u saopštenju EP.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Pixabay