Ministar je izračunao koliko Srbiju košta rad na crno

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta, Milan Obradović

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Djordjević rekao je da su zbog borbe protiv rada „na crno“ uvedene vanredne inspekcijske kontrole 365 dana u godini i 24 sata dnevno jer se procenjuje da država zbog neprijavljivanja radnika dnevno gubi osam miliona evra.

On je povodom početka kampanje „Reci ne radu na crno“ rekao da je strateški cilj Vlade Srbije od 2014. godine borba protiv sive ekonomije i da će trajati neograničeno dok se nelegalan rad ne svede na nivo zemalja EU.

Dodao je da je Ministarstvo rada uvelo telefon za prijavljivanje poslodavaca koji angažuju radnike „na crno“ i da je prijava anonimna tako da radnici neće snositi štetne posledice.

Djordjević je istakao da „Vladu ne boli samo činjenica da radnici rade ‘na crno’ u Srbiji već i to što nelegalno rade i u inostranstvu“.

„Preduzeli smo niz mera sa slovačkom vladom da obezbedimo da naši radnici ne rade ‘na crno’, a tako ćemo raditi i sa vladama drugih zemalja“, rekao je Djordjević.

On je podsetio da je postignut sporazum sa Ruskom federacijom da se omogući da radnici koji su u toj zemlji ranije radili povežu staž, a da oni koji rade „na crno“ neće moći da ostvare to pravo.

„Svi koji odlaze u inostranstvo na rad preko posrednika treba da pogledaju spisak registrovanih agencija na sajtu Ministarstva za rad i ne plaćaju proviziju posredniku jer nju treba da plati poslodavac“, rekao je Djordjević.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta, Milan Obradović