Evropa bez “jeftinih” SEZONACA, voće i povrće TRUNE na njivama

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Od kada je Evropa zatvorila svoje granice kako bi sprečila dalje širenje koronavirusa, farmeri širom Starog kontinenta ostaju bez radnika od kojih zavise, jer dolaze iz drugih zemalja.

Tako u Velikoj Britaniji nema ko da obere maline i izvuče krompir iz zemlje, dok u Nemačkoj, kako piše Njujork Tajms, bele špargle trunu u zemlji.

Evropske vlade su snabdevanje hranom proglasile pitanjem nacionalne bezbednosti, ali zatvaranje granica onemogućilo je dolazak sezonskih radnika iz istočne Evrope i severne Afrike, koji rade na poljima od Španije pa sve do Švedske.

“Moramo proizvoditi da bi mogli nahraniti svoje građane”, upozorio je francuski ministar poljoprivrede Didije Gijom.

Činjenica je da Evropa neće ostati bez hrane. Kamioni puni testenine, pirinča, pasiranog paradajza i ostalih resursa prelazi ne samo državne granice, nego i s kontinenta na kontinent.

Ali, bez jeftine radne snage iz istočnoevropskih država one bogatije zemlje rizikuju gubitak žetve. Voće i povrće brzo truli i uglavnom mora biti brano ručno. Jagode i špargle već trunu u Španiji, Italiji i južnoj Francuskoj.

Nemačka zavisi od 300.000 sezonskih radnika koji tokom proleća i leta rade u polju, a sezona počinje krajem aprila.

Budući da njihov dolazak nije moguć, hiljade Nemaca prijavilo se za taj posao za koji satnica iznosi 9,35 evra, jednako kao minimalna satnica u Nemačkoj. Preciznije, prijavilo se 16.000 građana, što je daleko manje od potrebnog.

Gradovima će uskoro početi da nedostaje svežeg voća i povrća, smatra jedan francuski poljoprivrednik.

U Francuskoj se 40.000 ljudi prijavilo za rad na farmama, a francuski trgovački lanci kupuju hranu isključivo s francuskih farmi.

Međutim, budući da im treba čak 200.000 radnika, 40.000 ljudi od kojih većina nikad nije radila takav posao, teško da će uspeti dovoljno brzo da pobere svu žetvu i pomuze sve krave, a da pritom ne načine neku štetu, smatraju u Njujork Tajmsu.

Španska regija Huelva, inače najveći proizvođač borovnica u Evropi, ostala je bez čak 9.000 sezonskih radnika iz Maroka.

“Loša žetva može se nadoknaditi, ali kada imam 80 posto proizvoda spremnih da se obere, a nikog da to učini, osećam se potpuno bespomoćno, kaže za Blumberg jedan vlasnik polja jagoda i borovnica u Huelvi.

Ipak, najgore je prošla Italija, evropski epicentar pandemije. Otprilike četvrtinu italijanske hrane pobere oko 370.000 sezonskih radnika koji uglavnom dolaze iz istočne Evrope. Oni sada neće doći, a svega 2.000 ljudi javilo se da ih zameni.

“Pre šest nedelja niko nije razmišljao o tome odakle dolazi hrana koju jedemo, a sada samo o tome pričamo”, naglasio je predsednik industrijske grupacije British Growers Džek Vard.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: Novac.hr

Foto: Pixabay