Evropska investiciona banka duplira ulaganja na Balkanu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropska investiciona banka (EIB) planira da u naredne tri godine duplira ulaganja u zemljama Zapadnog Balkana, sa 1,5 milijardi evra na tri milijarde evra, izjavila je šefica kancelarije EIB za ovaj region Dubravka Negre.

“Planiramo i bespovratna ulaganja u pripremu projekata, što je kritična tačka za realizaciju projekta, i za te namene imamo oko 30 miliona evra”, rekla je Negre u Beogradu na regionalnom forumu “Beogradski investicioni dani”.

Ona je istakla da je dosta urađeno da propisi u Srbiji budu bolji, ali da je za realizaciju projekata važno ulaganje u kadrove, odnosno institucije.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da je važno što “Beogradskim investicionim danima”, koji postaju “brend Beograda”, prisustvuju donosioci odluka, finansijski investitori i kompanije, i da je to “trougao upeha”.

“Razgovaraćemo o 80 projekata u vrednosti oko 1,5 milijarde evra”, rekao je Čadež.

Naveo je da je za investitore izuzetno važna regionalna saradnja i da privrede zemalja regiona bile konkurentnije ako bi postojalo zajedničko tržište od 18 do 20 miliona ljudi.

Najavio je da će u februaru iduće godine na investicionom forumu Zapadnog Balkana u Londonu biti predstavljen zajednički proizvod šest privrednih komora – investiciona platforma na kojoj će se nalaziti sve informacije o investicionoj klimi i zakonima, na osnovu kojih privrednici i finansijeri donose odluke kad se opredeljuju za nove poslove i ulaganja.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay