Evropske prognoze privrednog rasta Srbije: „Sunčano“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropska komisija smatra da će Srbija u 2018. godini zabeležiti najbrži privredni rast u poslednjih deset godina, koji će, kako se navodi u najnovijem prolećnim prognozama, iznositi 3,3 procenta.

Za 2019. Evropska komisija predviđa da će BDP Srbije porasti za 3,5 odsto na nivou iz prethodnog novembarskog izveštaja. Eksperti EK očekuju da će domaća tražnja u Srbiji dodatno ojačati ove godine na krilima rasta potrošnje i investicione aktivnosti, uz podršku kontinuitanog priliva direktnih stranih ulaganja.

Prema njihovoj projekciji, srpski izvoz će ostati snažan, mada će neto doprinos izvoza rasti, kako navode, i ove godine biti negativan zbog jačeg rasta uvoza. Prognoziraju da će izvoz ove godine skočiti za 9,7 procenata, a dogodine za 8,8 odsto, dok će uvoz u 2018. zabeležiti rast od 9,4 odsto, a sledeće od 7,6 procenata. Takođe, predviđa se da će javni dug, ne računajući potencijalni dug po osnovu restitucije, pasti i ostati ispod 60 procenata BDP-a, pa će u 2018. biti 58,9 odsto BDP-a, a u 2019. 55,9 odsto BDP-a.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay