Evropski rekord u prodaji automobila

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Prodaja automobila u Evropi je u 2017. prešla nivo od 15 miliona jedinica prvi put u poslednjih deset godina, i obeležila četvrtu uzastopnu godinu snažnog rasta, saopštilo je danas Udruženje evropskih proizvodjača vozila.

Registracija novih vozila porasla je za 3,4 odsto u odnosu na 14,6 miliona prodatih 2016. godine, navelo je udruženje ACEA, što znači da je prodaja stigla do najvišeg nivoa od 2007. godine, kada je počeo šestogodišnji pad prodaje. ; Većina vodećih proizvodjača automobila zabeležila je rast, kao i četiri od pet glavnih tržišta. Prodaja je jedino pala u Velikoj Britaniji, i to za šest odsto, kao posledica glasanja da se napusti Evropska unija.

Italija i Španija, koje su najteže pogodjene šestogodišnjom krizom, imale su prošle godine najveći rast, blizu osam odsto, a slede ekonomski jake zemlje – Francuska s rastom prodaje vozila od govovo pet odsto i Nemačka s povećanjem od gotovo tri odsto.

Proizvodjač PSA Pežo Sitroen zabeležio je rast prodaje od 28 odsto s više od 1,8 miliona prodatih vozila, zahvaljujući preuzimanju Opela od Dženeral motorsa. Folksvagen je ostao broj jedan proizvodjač na evropskom tržištu sa skromnim rastom prodaje od 2,3 odsto, odnosno 3,5 miliona vozila. Medju luksuznim proizvodjačima automobila, prodaja Alfa Romea skočila je 29 odsto na 85,691 vozila, što je najveći rast u odnosu od bilo koji brend, a podstaknuta je prodajom modela „djulija“ i terenca „stelvio“.

Prodaja Tojote je porasla 12 odsto ali japanski proizvodjač, koji je jedan od vodećih na globalnom tržištu po prodaji, i dalje nije dostigao svoj cilj da ima udeo od pet odsto na evropskom tržištu. Tojota je imala rast prodaje od 4,6 odsto prošle godine.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay