Evropska komisija nam uvodi carinske kontramere?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropska komisija planira da počne da naplaćuje specifične carine na pojedine proizvode iz Srbije, pre svega, na voće i povrće, prenosi Danas.

To će se desiti kao kontramera jer naša zemlja od prošle godine „koči“ izdavanje dozvola za izvoz metalnog otpada, čime nanosi milione evra štete kompanijama koji se time bave, krši principe slobodne trgovine a samim tim i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Na problem sa neizdavanjem dozvola i kršenjem SSP-a najvišim instancama EU početkom ove i krajem prošle godine žalilo se nekoliko zemalja članica.

EK je početkom ove godine Srbiji, odnosno Ministarstvu za zaštitu životne sredine uputilo dopis u kom traži hitan sastanak na ovu temu, međutim, do tog sastanka, kako saznajemo u ovom trenutku, još nije došlo.

Stoga su iz EK odlučili, kako pokazuje dopis u koji je Danas imao uvid, da pokrenu proceduru suspenzije autonomnih trgovinskih mera, što podrazumeva naplatu carine ne pojedine proizvode. Kako ti proizvodi nisu deo SSP, naplata carine bi mogla da se sprovede u roku od mesec dana jer nije potrebna neka posebna procedura za to.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. jasna

    A kada nam neku meru uvedu, teško će se to posle otkloniti.
    Tako je bilo i pod sankcijama kada nam je uništena privreda
    i do danas se nismo oporavili niti ćemo uskoro.