Fabrika u Ivanjici sprema 44 otkaza

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kompanija Špik Iverica u Ivanjici koja posluje u sastavu grupacije Fantoni iz Italije, najavila je smanjivanje broja radnika, usled čega će 44 zaposlena ostati bez posla.

Povernik Sindikata Nezavisnost Špik Iverice Miljko Radović rekao je novinarima da kao razlog za otpuštanje rukovodstvo navodi smanjenu proizvodnju zbog nedostatka sirovine i smanjenog tržišta.

On je dodao da na rad fabrike utiču i žalbe meštana koji žive pored fabrike i koji se žale na buku i zagadjenje.

„Imali smo niz sastanaka sa rukovodstvom i Sindikat ne može više ništa da uradi. Prošle godine je urađen socijalni program u okviru koga je 40 radnika dobilo otkaz, uz otpremninu koja je iznosila 33 posto od bruto ličnog dohotka, kako predviđa Zakon i što je poslodavac poštovao“, rekao je Radović.

Prema njegovim rečima, radnici koji će morati da napuste fabriku imaju preko 50 godina. On je dodao da će nakon otpuštanja 44 radnika, koji bi fabriku trebalo da napuste za mesec dana, u proizvodnji ostati 15 radnika.

Sindikat je ocenio da će radnici koji su ostali u fabrici uglavnom raditi na proizvodnji peleta za ogrev i izrazio sumnju da će oni moći da proizvode ivericu koja se do sada proizvodila.

U Sindikatu ističu da su mnoga radna mesta ukinuta od privatizacije fabrike 2006. godine, od kada posluje u sastavu italijanske grupacije Fantoni iz Udina.

Specijalizovana je za proizvodnju sirovih i oplemenjenih ploča iverice, a od 2009. godine bavi se i proizvodnjom peleta za ogrev.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay