Facebook priznao da je SNIMAO i PRESLUŠAVAO glasovne poruke korisnika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Činjenica da Facebook ugrožava privatnost korisnika više ne predstavlja iznenađenje, pa tako ne iznenađuje ni poslednja vest koja kaže da je ta kompanija plaćala hiljadama spoljnih saradnika da preslušavaju i beleže glasovne poruke sa Facebook Messengera.

Saradnici po ugovoru bili su zaduženi da slušaju razgovore korisnika, među kojima su se nalazile i poruke vulgarnog sadržaja, ali ni sami nisu bili upoznati sa razlogom zbog koga su Facebooku potrebni transkripti tih poruka, piše B92.

Facebook je zvanično potvrdio da je vršio beleženje glasovnih poruka, istakavši da to više neće biti praksa.

Iz te kompanije su poručili da su, kao što su to pre njih uradili Apple i Google, pauzirali preslušavanje snimljenih audio sadržaja još pre nedelju dana.

Razlog zbog koga su ljudi korišćeni za preslušavanje privatnih razgovora je da bi se proverilo da li Facebookov AI pravilno interpretira poruke.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg je, još ranije, pred kongresom SAD negirao da kompanija prikuplja tonski sadržaj od korisnika kako bi im, potom, plasirao relevantne reklame ili određivao šta sve korisnici mogu da vide u News feed-u svog profila. On je sve to nazvao „teorijom zavere“.

Njegova kompanija, međutim, priznaje da je vršila pristup mikrofonima korisnika, ukoliko su sami korisnici davali odobrenje u aplikaciji i aktivno koristili specifičnu funkciju koja zahteva zvuk (taster za mikrofon u Messenger chatu).

Izvor: B92

Foto: Pixabay