Fejsbuk slavi petnaesti rođendan

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Fejsbuk (Facebook) je za petnaest godina od osnivanja napravio velike korake u “povezivanju” sveta, ali je pritom napravio i velike greške koje su neke od njegovih pobornika “pretvorile” u glasne kritičare.

Ta društvena mreža nastala je 4. februara, 2004. godine u studentskoj sobi Marka Zakerberga na Harvardu, i od tada je postigla nezamisliv uspeh, privlačeći 2,3 milijarde korisnika koji koriste tu platformu za razmenu informacija i povezivanje.

Trenutno je izložena kritikama da je više fokusirana na rast nego na zaštitu korisnika. Prošle godine mreža je bila uključena u niz skandala u vezi sa zaštitom podataka i kršenjem privatnosti.

Od Fejsbuka jedino Gugl ima više prihoda od oglašavanja na internetu.

Fejsbuk je vlasnik aplikacija Instagram, Mesindžer i Vacap, od kojih svaka ima više od milijardu korisnika.

Zakerberg (34) nastavlja da brani svoj poslovni model i tvrdi da Fejsbuk nije prodao informacije o svojim korisnicima i da mu se može verovati. Kompanija je uložila milijarde dolara u sigurnost i ima više od 30 hiljada ljudi koji rade samo na tome.

Uprkos tom “skandalu” u prošloj godini, Fejsbuk je imao rekordnu dobit od 22 milijarde evra. Prema postojećim podacima, 46,7 odsto korisnika, odnosno više od 23 odsto svetske populacije koristi Fejsbuk.

Izvor: BIZLife/Seebiz

Foto: Pixabay