Rejting Srbije OTPORAN na šok od korone

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Uprkos krizi izazvanoj koronavirusom, koja je pogodila sve svetske ekonomije, agencija Fič Rejtings potvrdila je kreditni rejting Srbije na nivou BB+ sa stabilnim izgledom za dalje poboljšanje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako je Agencija ocenila, dobro izbalansiran budžet za 2020. godinu, fiskalna disciplina Vlade Srbije i visina depozita, pružaju dovoljno fiskalnog prostora za post-krizno reagovanje, navodi se u saopštenju.

Agencija Fič posebno ističe da je rast investicionih ulaganja nadmašio očekivanja u četvrtom kvartalu 2019. godine, kao i da je taj trend nastavljen i u 2020. godini.

Rejting Srbije je otporniji na šok izazvan koronavirusom zahvaljujući tome što je uticaj turizma na ekonomiju mali, povećanim deviznim rezervama, pozitivnim uticajima nižih cena energije i umerenim učešćem nerezidenata u javnom dugu.

Takođe, dobro je i to da je inflacija u februaru ostala niska i stabilna na nivou od 1,9 odsto.

Još jedan dobar pokazatelj jeste rast deviznih rezervi Srbije, koje su za poslednjih godinu dana povećane za više od 2 milijarde evra, dodaje se u saopštenju.

Naime, devizne rezerve povećane su sa 11,4 milijardi evra, koliko su iznosile u februaru 2019. godine, na 13,5 milijardi, koliko su iznosile na kraju februara 2020. godine.

U izveštaju agencije konstantuje se da je značajan napredak postignut u unapređenju poreske administracije i upravljanju javnim finansijama.

Agencija Fič, dodaje se u saopštenju, pozitivno ocenjuje i jačanje bankarskog sektora.

Prema proceni ove rejting agencije, očekuje se da će rast BDP u 2021. godini iznositi 5,8 procenata, što je za 2,2 procentna poena više od prethodne prognoze, a zahvaljujući očekivanom rastu investicija, oporavku privatne potrošnje, poboljšanju uslova na tržištu rada i oporavku tražnje.

Posebno se ističe i posvećenost Vlade Srbije očuvanju kontinuiteta aktuelne ekonomske politike, kao i uspešno sprovođenje mera strukturnih reformi, što Agencija navodi kao ključne faktore za povećanje kreditnog rejtinga u narednom periodu.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay