Rekordna zarada FIFA od Mundijala u Rusiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Kremlin.ru

Svetsko prvenstvo u fudbalu održano prošle godine u Rusiji najprofitabilnije je u istoriji fudbala za FIFA, koja je od tog takmičenja ostvarila neto dobit veću od 3,5 milijardi dolara, kaže se u finansijskom izveštaju svetske kuće fudbala.

U izveštaju objavljenom na sajtu FIFa, piše da je organizacija u Mundijal od 2015. do 2018. godine uložila 1,82 milijarde dolara, a prihodi su iznosili 5,35 milijardi dolara.

Što se tiče domaćina Rusije, njena višegodišnja ulaganja u održavanje prvenstva iznosila su 10,56 milijardi, dok je prihod iznosio oko 13,14 milijardi dolara.

Svetsko prvenstvo održano je u junu i julu prošle godine u 11 ruskih gradova.

Gledajući samo 2018. godinu, FIFA ju je, prema konsolidiranom finansijskom izveštaju, okončala s neto dobiti od 1,81 milijarde dolara, što je prvi pozitivni finansijski rezultat nakon tri godine.

Najveće prihode FIFA je pritom ostvarila od televizijskih prava prenosa, 2,54 milijarde, a slede marketinška prva od kojih je ostvareno 1,14 milijardi dolara.

Kod rashoda, najveći su oni za organizaciju takmičenja i događaja, u iznosu od 1,97 milijardi dolara, te za edukaciju i razvoj, 578,5 miliona dolara.

Izvor: Index

Foto: Kremlin.ru