Fijat, izgleda, našao kupca

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Fijat Krajsler (Fiat Chrysler) već neko vreme želi spajanje sa većim proizvođačem, a mediji javljaju da se kao interesent javio gigant iz južne Koreje koji bi sa Fijatom mogao da postane vodeća autoindustrija u svetu.

Italijanima je potreban partner sa dobrom pozicijom i distribucijom na azijskim tržištima, naročito u Kini, a zauzvrat nude ulaz na evropsko i američko tržište.

Konkretan interes za FCA ponudu zasad je donekle iskazao samo Great Wall Motor. Iz kineske kompanije otvoreno su rekli da bi kupili Jeep, međutim od toga najverovatnije neće biti ništa jer je Jeep Fijatova zlatna koka i najprofitabilniji u koncernu.

Strani mediji sad pišu da bi Hjundai (Hyundai) mogao preuzeti italijansko-američku alijansu. Ovaj podvig bi južnokorejsku kompaniju koštao oko 9,83 milijardi dolara, odnosno 4,95 milijardi ako se iz jednačine isključe Maserati i proizvođač autodelova Magneti Mareli.

Ovim potezom Hjundai bi postao najveći proizvođač automobila na svetu sa godišnjom proizvodnjom od 11 miliona automobila.

Izvor: Seebiz

Foto: Pixabay

Komentari 2

  1. goofy

    daj Boze, pa da u Kragujevcu pocnu da sklapaju nesto kvalitetno, posle ovih italijanskih krseva

    • Sasa

      Hyundai je jos vece djubre od Fiata, to iz iskustva pricam