Fijat KAŽNJEN u Americi, VARAO investitore o prodaji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Uhvaćen „na delu“, italijansko-američki Fiat-Krajsler je pristao da plati 40 miliona dolara kazne u poravnanju s regulatorima SAD za hartije od vrednosti.

Oni su otkrili da je čitavih pet godina varao investitore prikazujući im broj prodatih vozila kao veći nego što je stvarno bio. Proizvođač automobila to nije priznao, ali ni negirao navode agencije.

„Ovaj slučaj naglašava potrebu da kompanije istinito iznose ključne pokazatelje svog rada“, izjavila je pomoćnica direktora Komisije za hartije od vrednosti Antonia Hion.

Fiat-Krajsler je rekao da je usavršio svoj postupak izveštavanja o prodaji i ocenio da kazna neće imati velikog uticaja na njegove finansijske izveštaje.

Agencija je saopštila da se taj proizvođač automobila hvalio nizom povećanja prodaje u toku 2016. godine, iako povećanja u stvari nije bilo još od septembru 2013. godine.

Kada je kompanija objavila podatke o prodaji tokom 2016. godine, saopštila je da navodno ima i „rezervu“ prodatih automobila koji su isporučeni velikim kupcima, poput kompanija za iznajmljivanje automobila, ali nisu evidentirani kao prodaja.

Kompanija ih je tako evidentirala da bi po potrebi poslovanje predstavila boljim nego što je bilo ili da bi prikrila neuspehe prodaje.

Fiat-Krajsler je i pod saveznom istragom zbog nelegalnog plaćanja zvaničnicima sindikata putem centra za obuku, i pod krivičnom istragom zbog optužbi da su njegovi kamioni na dizel pogon programirani da varaju na testovima izduvnih gasova.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay