Fijat ostaje u Srbiji, možda postane i električni

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Proizvodnja fijata 500L ostaje u Srbiji, izjavio je u godišnjem govoru generalni predsednik i direktor kompanije Fijat Krajsler Automobili (FCA) Serđo Markione.

Italijanski sajt „Blogo“ koji prenosi sukcesivno to izlaganje, ne pominje da li ima detalja plana Fijata za Kragujevac, ali ističe da je Markione rekao da je „fiat 500 idealan da postane 100 odsto električni model“, za Evropu.

„Fijat 500 je idealno vozilo za potpuno električno rešenje. Planiramo da iskoristimo ikonski status ovog automobila i na njega primenimo zelenu tehnologiju, proširujući opseg modela“, izjavio je Markione, dodajući da će modeli 500X i 500L dobiti hibridne motore.

Markione je, predstavljajući petogodišnju poslovnu strategiju FCA, najavio niz poteza, među kojima je najava lansiranja „fijata pande“ na električni pogon, povratak modela „500 giardiniera“ i povećanje proizvodnje premijum modela u Italiji.

Najavio je selidu proizvodnje „pande“ iz Italije u Poljsku i veću posvećenost novim modelima Fijatovih marki „Maserati“ i „Alfa Romeo“. Takođe je rekao da će dug Fijata do kraja ovog meseca pasti na nulu.

Poslovna strategija se odnosi na period od 2018-2022. godine i predstavlja veliko finale za Markionea, koji je 14 godina proveo na čelu Fijata.

Brnabić će razgovarati sa predstavnicima Fijata

Predsednik Samostalnog sindikata kragujevačke fabrike Zoran Marković smatra da bi kompanija trebalo da radi još neki proizvod. „Samim tim, veća uposlenost kapaciteta bi dovela do veće zarade i boljih uslova za zaposlene“, rekao je Marković.

„Fijat 500L“, šestu godinu zaredom, najprodavaniji je automobil B segmenta u Evropi. Dodatni gas, fabrika u Kragujevcu dobila je pre godinu dana, početkom proizvodnje, novog redizajniranog modela.

U fabriku u Kragujevcu, uloženo je oko 1,3 milijarde evra. Do sada je proizvedeno više od 500.000 velikih fića.

Ranije je premijerka Ana Brnabić izjavila da će uskoro razgovarati sa predstavnicima Fijata, kao i da sve ukazuje na to da će ta kompanija ostati u Srbiji.

Izvor: B92, RTS, Agencije

Foto: screenshot