Fijat piše istoriju, pridružio se BMW-ovoj grupi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

Italijansko-američki proizvođač automobila Fijat krajsler objavio je da se pridružio grupi proizvođača predvođenoj BMW-om u razvoju potpuno autonomnih vozila.

Nemački proizvođač luksuznih automobila BMW je u prošloj godini počeo da radi na tom projektu u saradnji sa američkim proizvođačem čipova za računare Intelom i izraelskom tehnološkom kompanijom Mobileye. Grupa cilja da proizvede prve potpuno autonomne automobile najkasnije 2021. godine, prenosi “Poslovni dnevnik”.

Nemački dobavljač automobilskih delova Continental i britanski Delphi takođe su se priključili tom projektu. “Kako bi se unapredila tehnologija autonomne vožnje, od ključne je važnosti da se stvori partnerstvo između proizvođača automobila, tehnologije i dobavljača“, naveo je u izveštaju izvršni direktor Fijata Sergio Marchionne.

Fijat je saopštio da će mu udruživanje s partnerima omogućiti uštede, ističući kao svoj doprinos inženjersku stručnost, obim prodaje i snažnu prisutnost u Severnoj Americi.

Grupa na čelu s BMW-om planira da do kraja godine na puteve pusti 40 testnih autonomnih vozila.

Tradicionalni proizvođači automobila nastoje se uključiti u trku koju su pokrenule kompanije poput Gugla, Ubera i Tesle sa ciljem razvoja autonomnih vozila pogodnih i za gradske gužve i nepredvidivo urbano okruženje.

Fijat, vlasnik brendova Jeep, Alpha Romeo i Maserati, sarađivao je i s Guglovim Wayamom, koji je u decembru prošle godine testnoj floti dodao 100 autonomnih mini-kombija Chrysler Pacifica.

Nemački proizvođač luksuznih automobila Daimler i dobavljač auto delova Bosch objavili su ove godine da sarađuju na razvoju potpuno autonomnih automobila bez vozača u sledećih nekoliko godina.

Izvor: B92/Poslovni dnevnik

Foto: Youtube/Printscreen