Fijat: Smenjen šef pa sve krenulo da „pada“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Akcije automobilske kompanije Fijat Krajsler Automobili (FCA) su u jutrošnjem trgovanju pale za četiri odsto.

Pad je usledio posle vesti o neočekivanoj smeni dugogodišnjeg šefa FCA Serđa Markjonea zbog komplikacija nakon operacije ramena. Akcije FCA su na Milanskoj berzi jutros počele trgovanje na nivou od 15,7 evra.

U međuvremenu, kompanija „Fiat – Krajsler automobili“ (FCA) je danas objavila da je njen izvršni direktor zadužen za poslovanje u Evropi i na Bliskom istoku podneo ostavku posle povlačenja generalnog direktora Serđa Markionea zbog bolesti.

Alfredo Altavila je ostavku podneo u ponedeljak, dva dana pošto je upravni odbor postavio čelnika „Džiipa“ (Jeep), Majka Menlija, da zameni 66-godišnjeg Markionea na mestu glavnog izvršnog direktora.

Altavila (54) važio je za jednog od glavnih kandidata za taj posao, a imao je ključnu ulogu u pregovorima Fiata o kupovini „Kraslera“.

Poslove Altavile će privremeno obavljati novi generalni direktor Menli.

Akcije u FCA su opale za tri odsto na vest o preuranjenom odlasku Markionea.

Pad deonica FCA negativno se odrazio na sve indekse na Milanskoj berzi, zbog čega je glavni indeks FTSE Mib pao za skoro jedan odsto.

Upravni odbor FCA je u subotu imenovao Majka Menlija, dugogodišnjeg direktora „Džipa“, za izvršnog direktora FCA, čime je ubrzana tranzicija prvobitno planirana za početak naredne godine.

Iz kompanije je saopšteno da Markjone (66), zbog komplikacija posle operacije ramena, nije u mogućnosti da obavlja svoje dužnosti.

Izvor: B92, agencije

Foto: Beta/AP