Fijatov izvoz prvi put ispod milijardu evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija u prethodnih 11 meseci, prema jučerašnjim podacima Ministarstva finansija, izvezla je automobile u vrednosti od 870,2 miliona evra, čime je i dalje ubedljivo najveći domaći izvoznik, ispred firme Hestil Srbija, Tigra iz Pirota i drugih. Ipak, iza ove informacije ne stoje baš najbolji poslovni pokazatelji, piše Danas.

Izvesno je da će kragujevačka fabrika i 2017, odnosno petu godinu zaredom, završiti kao najveći srpski izvoznik, sa dva do tri puta većim deviznim prihodom od smederevske Železare i Tigra. Ali, sada je već sasvim izvesno i da će ukupan izvoz kragujevačke fabrike automobila ove godine, a prvi put od 2013, biti manji od milijardu dolara na godišnjem nivou, i to poprilično.

Tim pre što je ovogodišnja proizvodnja „fijata 500L“ već obustavljena i što je u decembru u FCA Srbija bilo tek sedam radnih dana… Plasman kompanije FCA Srbija, pre svega na američko tržište, ove godine očito nije mogao da ,,pogura“ ni redizajnirani „fijat 500L“, koji je počeo da se proizvodi 25. maja. Kako bilo, Fijatova fabrika u Kragujevcu, u 2017. nije uspela da ostvari godišnji prihod veći od milijardu dolara, što je u minulom periodu bio svojevrsni standard u poslovanju fabrike, a čime se nastavlja trend pada plasmana „fijata 500L“ na inostranim tržištima.

Izvor: Danas

Foto: YouTube screenshot