Fijatov TERENAC „made in“ Kragujevac?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Globalni šef brenda Fijat Olivier Fransoa potvrdio je da kompanija planira da terenac na bazi „fijata tipo“ proizvodi u Kragujevcu, preneo je Blic pozivajući se na italijanske medije.

Fransoa je potvrdio rad na porodičnom krosoveru srednje veličine.

„Ovaj model sa sedam sedišta verovatno će se proizvoditi u srpskoj fabrici, zajedno sa obnovljenim Fiat 500L sa novim blagim hibridnim motorom i potvrđenim benzinskim motorima Firefli“, naveli su italijanski mediji.

Pored toga, kako je navedeno, planovi kompanije Fijat-Krajsler automobili (FCA) su i ulazak u proizvodnju električnih automobila.

Kompanija, koja ima fabriku u Kragujevcu, mogla bi da oživi brend Fijat u Evropi serijom novih modela.

U pitanju su električni „fijat 500“, produžena verzija malog modela „đardinjera“, nova „panda“, ali i „fijat tipo SUV“, koji bi, kako je precizirano, kompletirao gamu sa imenom „tipo“ koja se proizvodi u turskoj fabrici Tofaš, a obuhvata tri modela, hedžbek, limuzinu i karavan.

Turska država uložiće 225 miliona evra u redizajn tog modela, koji je dostigao više od 100.000 prodatih primeraka samo u Evropi, a prodaje se i kao „fijat egea“ u Turskoj (gde je prodaja veća od 34.000 vozila godišnje) i „dodž neon“ u Meksiku.

Budući da se u toj fabrici u Bursi pored „tipa“ proizvode i drugi modeli, u FCA planiraju da proizvode „tipo SUV“ u Kragujevcu, gde godišnja produkcija „fijata 500L“ ne popunjava kapacitete fabrike.

Proizvodnja novog modela u Kragujevcu mogla bi da počne već 2020. ili 2021. godine, piše list.

Izvor: N1, Blic

Foto: Pixabay