Filipinci ISPITUJU crnogorsko tržište rada

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Predstavnici najvećeg udruženja filipinskih agencija za zapošljavanje borave u Crnoj Gori, gde je nedavno najavljeno da će, zbog hroničnog manjka radnika, morati da uvoze radnu snagu i sa Filipina.

U Crnoj Gori postoji potreba za zapošljavanjem radne snage iz inostranstva, posebno u turizmu, građevinarstvu i poljoprivredi, rekla je potpredsednica Privredne komore (PKCG) Ljiljana Filipović, na sastanku s izaslanstvom Filipinskog udruženja izvoznika usluga (PASEI).

To je najveće udruženje filipinskih licenciranih agencija za zapošljavanje, koja raspoređuje radnike na poslove u inostranstvu.

PASEI svake godine organizuje posete tržištima rada, u želji da pomogne članicama da pronađu nove zemlje za filipinske radnike. Njihovi predstavnici sada ispituju tržišta rada evropskih zemalja: Češke, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske i Austrije, prenosi portal Analitika.

Edwina Lema Beech, čelnica izaslanstva PASEI, rekla je da su u Evropi prepoznali potrebu za zapošljavanjem filipinskih radnika koji su vrlo dobro obučeni.

Prema njenim rečima, uobičajno je da radnici s Filipina na poslu u inostranstvu budu angažovani do dve godine, najkraće na šest meseci.

Niskokvalifikovani radnici, kao što su sobarice, dobijaju od 600 do 650 dolara. Poslodavac je dužan poslati podatke o kompaniji i poslovne izveštaje filipinskoj ambasadi i platiti povratnu avio-kartu zaposlenima.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Pixabay