FILTERI NA DIMNJAKE: Građani tražili, Nektar ulaže

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Pogon fabrike proizvođača voćnih koncentrata i sokova Nektar u Vladičinom Hanu uložiće više od 100.000 evra u automatske gorionike i prateću opremu koji će biti postavljeni na dimnjake te fabrike sa ciljem smanjenja emisije zagađujućih materija.

Nektar se odlučio na ovaj potez posle peticije građana koji su od fabrike tražili da smanji zagađenje okoline.

Direktor Nektarove fabrike u Vladičinom Hanu Milovan Ranković rekao je za agenciju Beta da se fabrika na taj korak odlučila zbog brige o zaštiti životne sredine, kao i da će posle ugradnje dodatnih filtera u dimnjake fabrike emisija zagađujućih materija biti znatno manja od količina koje su zakonom propisane.

„Za tehnološki proces proizvodnje koristimo toplotnu energiju koja se dobija u parnim kotlovima koji koriste tečno gorivo – mazut. ‘Nektar’ strogo poštuje zakonske propise, a na svakih šest meseci merenje emisije zagađujućih materija obavljaju ovlašćene institucije“, rekao je Ranković.

Do reakcije fabrike došlo je posle inicijative žitelja nekoliko naselja u Vladičinom Hanu koji su pokrenuli potpisivanje peticije za smanjenje koncentracije čađi u vazduhu koja je, po njima, dolazila iz dimnjaka fabrike Nektar u tom gradu.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay