Folksvagen će “ofanzivno” rešavati problem dizelaša i zagađenja

PinterestFacebookTwitterShare

Generalni direktor nemačkog automobilskog giganta Folksvagena (Volkswagen) Matijas Miler rekao je da je kompanija 2017. imala “izvanrednu godinu” i da je posvećen rešavanju pitanja oko zagađenja dizelom.

Miler je naveo napore kompanije da se smanje emisije dizela i da se oporavi od skandala oko varanja pri merenju izduvnih gasova iz 2015. godine. On je rekao da je 160.000 starijih dizel vozila skinuto s puteva kroz podsticaje zamene vozila i da je kompanija odlučila da unapredi softver za četiri miliona vozila radi smanjenja emisija.

Miler je na redovnoj godišnjoj konferenciji za štampu Folksvagena u Berlinu rekao da će kompanija biti “deo rešenja” u traganju za tim kako da se suoči sa spornom situacijom oko dizela.

Aktivisti za odbranu životne sredine zalažu se za zabranu starijih dizel vozila u nemačkim gradovima gde je visoki nivo zagadjenja.

Miler je dao je optimistički prikaz kompanije posle rekordne prodaje od 10,7 miliona vozila prošle godine.

“Mi smo u ofanzivi i tako ćemo i ostati”, rekao je on.

Miler je rekao da će konvencionalni motori sa unutrašnjim sagorevanjem imati ulogu u naporima kompanije da ispuni stroga ograničenja Evropske unije o emisijama ugljen dioksida do 2021. godine.

Dodao je da će kompanija uložiti 34 milijardi evra do 2022. godine na tehnologiju autonomnih i električnih vozila i za razvoj digitalnih prevoznih usluga.

Folksvagen je 2015. uhvaćen da je opremao vozila softverom da bi varao da američkim testovima o nivou izduvnih gasova i firma je platila više od 20 milijardi evra u kaznama i sudskim poravnjanjima.