Forbs objavio listu najboljih država za poslovanje, i Srbija našla svoje mesto

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Magazin Forbs je objavio godišnju listu najboljih država za poslovanje na kojoj se Srbija našla na 56. mestu. Na prvom mestu se po drugi put našla Velika Britanija.

Ta lista, kako navode, iskazuje meru u kojoj se u zemljama prihvataju kapitalne investicije.

Ujedinjeno Kraljevstvo je jedina država koja je među prvih 30 (od 161 države ukupno rangirane) imala najbolje rezultate u 15 oblasti koje su merene.

“UK ima globalizovanu ekonomiju koja je veoma otvorena širom sveta po pitanju trgovine, investicija, tokova kapitala i do nedavno imigracije”, istakao je ekonomista Mark Zandi.

Švedska se našla na drugom mestu. Poslovna klima izvozno orijentisane ekonomije dobila je visoke ocene za inovacije, imovinska prava, rizik i nizak nivo korupcije.

Od zemalja u okruženju, od Srbije su bolje plasirane Slovenija (31. mesto), Rumunija (41.), Bugarska (46.) i Hrvatska (52.), dok su lošije Makedonija (68.), Crna Gora (72.),  Albanija (74.) i BiH (98.).

Forbs je najbolje zemlje za posao rangirao na osnovu 15 faktora uključujući imovinska prava, poreze, tehnologiju, nivo korupcije, slobode, birokratije, zatim veličinu tržišta, kvaliteta života i radne snage.

 Mi smo izdovojili prvih pet sa te liste:

  1. Velika Britanija

Bruto domaći proizvod (BDP) – 2,6 biliona dolara


  1. Švedska

BDP – 536 milijardi dolara

                           3. Hong Kong

BDP – 341 milijarda dolara


  1. Holandija

BDP – 832 milijarde dolara


  1. Novi Zeland

BDP – 201 milijarda dolara


Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: T. K.