Ford i VW udružuju snage

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Američki proizvođač automobila Ford i nemački Folksvagen pripremaju se za objavu strateškog partnerstva koje bi uključivalo i područja visoko automatizovanih i električnih automobila, izjavio je za AFP neimenovani izvor.

Partnerstvo bi moglo biti objavljeno naredne nedelje na sajmu automobila u Detroitu. Organizatori su rezervisali termin za najavu na glavnoj pozornici u utorak između 8.30 i 9.30 sati po lokalnom vremenu, ne navodeći detalje.

Dve kompanije pregovaraju o partnerstvu od prošlog leta, ali nisu precizirale njegov oblik. U VW ne kriju zanimanje za Fordovo poslovanje s komercijalnim vozilima, ali anonimni izvor tvrdi da će partnerstvo svakako uključivati i visoko automatizovana i električna vozila.

„Naš memorandum o razumevanju s VW obuhvata razgovore o mogućim oblicima saradnje na više područja“, kazala je portparolka Forda Dženifer Flejk. „U ovom trenutku je prerano za objavu dodatnih pojedinosti“, dodala je.

Sklapanje velikog partnerstva vremenski bi se poklopilo s problemima s kojima se suočavaju automobilski giganti zbog viših troškova čelika i aluminijuma, povezanih s američkim carinama.

Kompanije su takođe pod sve većim pritiskom da se prilagode konkurenciji iz Silicijumske doline. Rastu i troškovi razvoja s obzirom na nastojanja proizvođača automobila da na tržište izbace visoko automatizovana vozila pre Ubera, Wayma i Tesle, između ostalih.

Ford je nedavno najavio veliko restrukturiranje, koje uključuje postupno gašenje proizvodnje gotovo svih limuzina i kompaktnih vozila u Severnoj Americi i ukidanje radnih mesta u podružnicama širom sveta. VW pak pokušava da prebrodi aferu „Dizelgejt“.

Izvor: SEEbiz

Foto: Beta/AP