Ford preko Indije do jeftinih elektromobila

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Američka automobilska kompanija Ford Motor ponovo planira saradnju s indijskom grupom Mahindra kako bi se zajedno oprobali u proizvodnji cenovno prihvatljivijih električnih automobila.

Dve kompanije su raskinule partnerstvo 2005. godine, a sada planiraju trogodišnju saradnju na više područja, uključujući električne automobile i nabavku.

Potez predstavlja temeljni zaokret u Fordovoj poslovnoj politici pod vodstvom novog izvršnog direktora Džima Haketa, budući da je njegov prethodnik na kormilu Forda Mark Filds zatražio analizu opravdanosti Fordovog angažmana u Indiji.

Većina inostranih proizvođača automobila ima teškoća na indijskom tržištu zbog cenovnih ograničenja. Tako je Ford uspeo da zauzme nešto manje od tri posto tržišnog udela.

Na globalnom nivou očekuje se eksplozija tržišta električnih automobila, imajući u vidu najave vlada da u idućih nekoliko decenija nameravaju potpuno povlačenje iz upotrebe vozila na fosilna goriva.

U Indiji samo Mahindra proizvodi električne automobile i to uz drastično niže troškove od Tesle i drugih globalnih brendova, pa bi partnerstvo s tom indijskom kompanijom Fordu osiguralo pristup jeftinoj tehnologiji.

Mahindra će dobiti pristup čitavom nizu novih modela automobila i čitavom nizu tržišta.

Izvor: Seebiz

Foto: Pixabay