Ford se sprema za otpuštanje nekoliko hiljada radnika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Zbog najavljene reorganizacije proizvodnje i poslovanja u evropskim pogonima američkog automobilskog giganta Forda bez posla bi moglo da ostane nekoliko hiljada radnika, procenjuje BBC.

Analizirajući objavljeni poslovni plan Forda za Evropu, BBC otpuštanja vidi kao posledicu najave američke fabrike da će napustiti manje profitabilna tržišta i usmeriti se na profitabilne modele, kao i proizvodnju električnih i hibridnih vozila.

Otpuštanja bi moglo da bude u svim delovima Fordovog poslovanja u Europi, uključujući i Veliku Britaniju – upozorava ugledni britanski medij, opovrgavajući dosadašnje procene kako bi pogone Forda u Britaniji moglo zaobići ukidanje dela radnih mesta u evropskim ispostavama američkog proizvođača automobila.

Pritom BBC podseća na izjavu šefa Forda za Europu Stevena Armstronga da će kompanija razmotriti dalje planove za Veliku Britaniju ako se Brexit sprovede bez dogovora sa Evropskom unijom.

“Smanjenje troškova rada u Evropi, koliko god je to moguće, sprovešćemo putem dobrovoljnog odlaska radnika i uz  suradnju sa socijalnim partnerima – naznačeno je u Fordovoj objavi o budućim promenama u poslovanju na Starom kontinentu.

Osim pogona u Bordeauxu, u planu se spominju i promene u organizaciji ispostave u Duntonu u Velikoj Britaniji, takođe bez pokazatelja o budućem broju zaposlenih.

Najave iz Forda poklapaju se sa trenutkom kada i konkurent Jaguar Land Rover najavljuje smanjenje broja radnika h i otkaze za oko 5.000 zaposlenih u menadžmentu i administraciji.

Osim u Velikoj Britaniji, gde zapošljava 13.000 radnika, Ford ima pogone u Njemačkoj, Francuskoj, Turskoj, Španiji, Rusiji, Rumunjskoj i Belgiji. Ukupno u evropskim tvornicama i predstavništvima Forda ima 54.000 radnika.

Izvor: BBC/novac.hr

Foto: Pixabay