Francuski investicioni plan od 57 milijardi dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Francuska vlada je predstavila investicioni plan koji je obećao predsednik Emanuel Makron, sa ciljem da se u narednih pet godina rasporedi 57 milijardi evra pre svega za ekološku tranziciju, obuku i digitalnu transformaciju države.

Cilj petogodišnjeg plana, koji je elaborirao ekonomista Žan Pizani-Feri, kreator Makronovog programa za predsedničke izbore, jeste da se “pojača efekat vladinih ekonomskih, fiskalnih i socijalnih reformi”, izjavio je francuski premijer Eduar Filip.

Predstavljajući izveštaj, Filip je rekao da plan podrazumeva 57 milijardi evra za reforme, što je više od 50 milijardi, koliko je obećano tokom predizborne kampanje.

Prema planu, 20 milijardi će biti namenjeno za ekološku tranziciju, koja je prioritet vlade. Devet milijardi će otići na digitalnu transformaciju, 15 milijardi na obrazovanje i obuku, a 13 milijardi evra na inovacije.

Za finansiranje plana 12 milijardi evra je obezbeđeno iz postojećih kredita, a preostalih 45 milijardi će biti finansirano iz novih izvora, između ostalog zahvaljujući “mobilizaciji budžeta ministarstava koja će više izdvajati ove investicione troškove”.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay