Francuzi bi da grade vetroparkove u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Osnovni razlog zbog koga će visoka delegacija francuske energetske kompanije EDF u februaru posetiti Srbiju je namera da ovde grade vetroparkove, smatra domaća stručna javnost, prenosi Danas.

Da su Francuzi zainteresovani za investiranje u energetski sektor u Srbiji potvrdili su, tokom svog nedavnog susreta, srpski ministar energetike Aleksandar Antić i ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije za Danas ističe da je francuskoj strani svakako najzanimljivija realizacija poslova u oblasti obnovljivih izvora energije, u najvećoj meri vetroparkova. Francuska raspolaže modernom tehnologijom potrebnom za izgradnju vetroparkova. Verzirani su na tom polju i u mogućnosti su da grade tu vrstu obnovljivih izvora energije. Potpuno je izvesno da ih kada je reč o Srbiji interesuje upravo taj segment, kao inače i sve ostale strane investitore u oblasti energetike ističe naš sagovornik.

On kaže da je razlog isplativost tih investicija i prilika za dobru zaradu. Za struju dobijenu iz obnovljivih izvora u Srbiji su predviđene fid in tarife. To znači da je Elektroprivreda Struje dužna da tu struju od proizvođača kupuje po većim odnosno povlašćenim cenama.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay