FT: Niš grad budućnosti

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Gmaps screenshot

Niš se našao na listi evropskih gradova i regiona budućnosti magazina Fajnenšel tajms (Financial Times) za ovu i narednu godinu.

Na osnovu uslova poslovanja, rangirano je gotovo 500 gradova i 150 regiona. Na prvoj poziciji malih evropskih gradova je mađarski Debrecin, Niš je na sedmom, a kao region na trećem mestu za 2018/2019. godinu.

Na listu britanskog magazina, Niš je plasirao 430 miliona evra direktnih stranih investicija u poslednjih nekoliko godina.

„Ono što se nalazi u takvom glasilu zaista ima uticaja na biznismene u donošenju odluka. Mnogi svoj radni dan počinju čitanjem lista Fajnenšel tajms“, navodi profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu Boban Stojanović.

„Praktično, mi smo dobili priznanje za način na koji Grad Niš radi i sarađuje sa investitorima“, ističe Milan Ranđelović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

„Konkretan rezultat politike koju sprovodi lokalna vlast, uz pomoć Republike, jeste izgradnja četiri nove fabrike samo u ovom trenutku, izgradnja naučnotehnološkog parka“, ukazuje Mihajlo Zdravković, gradski većnik zadužen za privredu.

Niš ima manje od 30.000 nezaposlenih i u pripremi su radna mesta za još 8.000 ljudi – u dve nove fabrike koje se grade Imi i Cumtobel, ali i u Asteru, Džonson elektriku i Leoniju.

Fajnenšel tajms je ocenio Niš i okolinu regionom budućnosti, a mladi iz Niša nadaju se da će biti bolje i da grad ima perspektivu.

U FDI magazinu se, pored Niša, na pojedinim listama nalaze i Beograd, Šabac, Zrenjanin, Vojvodina kao region.

 

Izvor: RTS

Foto: Gmaps screenshot