FT: Srbiji LAVOVSKI deo INVESTICIJA u regionu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Zapadni Balkan je zabeležio 2018. godine najveći priliv grinfild stranih direktih investicija (SDI) u deceniji, od čak 9,36 milijardi dolara, pri čemu je lavovski deo, skoro šest milijardi, privukla Srbija, piše portal “fDi Intelligence”, specijalizovani servis Fajnenšl Tajmsa.

Reč je o drugom najvećem prilivu grinfild stranih investicija na Zapadnom Balkanu od 2003. godine, od kada je ustanovljen servis “fDi Markets” za praćenje tih ulaganja, navodi se u tekstu.

Uprkos tome što je i dalje izvan Evropske unije, region je privukao 147 grinfild SDI projekata prošle godine, što je najveći broj u poslednjih šest godina, prema “fDi Markets”.

“Srbija, najveća država Zapadnog Balkana po teritoriji i broju stanovnika, predvodila je region 2018. godine sa rekordnih 5,98 milijardi dolara stranih ulaganja u 105 grinfild projekata”, ističe se dalje.

U analizi se navodi da je, i pored političkih tenzija koje su pogodile region od pada komunizma, nedavno došlo do pomaka ka većoj regionalnoj ekonomskoj integraciji i saradnji.

“Nedavna pozitivna dešavanja uključuju promenu imena Severne Makedonije pod vladom Zorana Zaeva, koja je razrešila 28-godišnji spor sa Grčkom, pravosudne reforme u Albaniji i strukturne reforme u Srbiji.”

Takođe, formiranje zajedničke inicijative za promociju investicija 2017. godine putem Komorskog investicionog foruma šest ekonomija Zapadnog Balkana (WB6 CIF), pružaju dodatne dokaze da region nastoji da se udruži kako bi privukao investicije i podstakao ekonomski rast, napominje se u tekstu.

WB6 CIF, organizacija privatnog sektora koja predstavlja oko 350.000 kompanija širom Zapadnog Balkana, nastoji da podstakne strana ulaganja stavljajući fokus posebno na uspešne priče.

Predsednik WB6 CIF Marko Čadež se nada da će ova organizacija unaprediti SDI u regionu čime će on postajati “sve više deo evropske ekonomije i ekonomskog sistema”.

Uprkos ovim naporima, članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU čini se malo verovatnim u bliskoj budućnosti jer su članice Unije podeljene po pitanju njihovog pristupanja.

Izvor: Blic, Tanjug

Foto: Pixabay