X
  • English
X

Poslovne vesti

Fudbalski stručnjak opleo po prebogatim klubovima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: printskrin

Legendarni fudbalski stručnjak Arsen Venger ustanovio je da pet najsnažnijih evropskih liga – englesku, špansku, nemačku, italijansku i francusku – razaraju klubovi goleme finansijske moći.

Čuveni francuski stručnjak koji već dugo godina vodi londonski Arsenal, istakao je da su u tekućoj sezoni osvajači čak četiri spomenutih liga – Premier liga (Manchester City), La Liga (Barcelona), Bundesliga (Bayern München), Ligue 1 (Paris Saint-Germain) – poznati bili već u decembru protekle godine. Trenutno je, u kontekstu šampionske trke, interesantno tek u Italiji.

“Neizvesnost je potpuno iščezla. Kada pogledate pet najvećih evropskih liga, već smo u decembru znali četiri šampiona. Dakle, nešto nije u redu. Ogromna kupovna snaga pojedinih klubova doslovno je uništila takmičenja”, izjavio je Venger, jedan od mnogobrojnih istomišljenika da se finansijski upliv negativno odrazio na fudbal.

Potkrepljeno statističkim podacima dostupnim na Transfermarktu, klubovi liga petica u minulom zimskog prelaznom roku kolektivno su potrošili 907,44 miliona evra. Englezi su potrošili 473,45 miliona evra, Španci 276,7, Nemci 72,9, Francuzi 56,8, a Italijani 27,59 miliona evra.

Zanimljivo je da je u pomenutom prelaznom roku, upravo Arsen Venger doveo u redove Arsenala Gabonca Pjera Emerika Obamejanga iz dortmunske Borusije za 63,75 miliona evra, što je rekordan iznos koji su “tobdžije” izdvojile za jednog fudbalera.

Povezane vesti

Jer, previše novca ubija fudbal

Legendarni fudbalski stručnjak Arsen Venger ustanovio je da pet najsnažnijih evropskih liga – englesku, špansku, nemačku, italijansku i francusku – razaraju klubovi

Izvor: Index

Foto: printskrin