GALENIKA i posle prodaje u MINUSU, gubi VREDNOST…

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U prvoj godini poslovanja sa novim vlasnikom, Galenika je ostvarila gubitak od 10,3 miliona evra, što je najlošiji poslovni rezultat kompanije za poslednjih pet godina, piše portal Insajder.

Uprkos najavama predstavnika vlasti da Galeniku nakon privatizacije, kako se navodi, očekuje oporavak i razvoj, podaci o poslovanju pokazuju da je u prvoj godini, nakon prodaje, fabrika lekova poslovala sa gubitkom i smanjenom proizvodnjom.

Galenika je prodata u novembru 2017. godine za 16 miliona evra i javnosti je predstavljeno da je kupac poznata farmaceutska kuća iz Brazila EMS, a po pisanju Insajdera, ta kompanija je formalno vlasnik samo 27 odsto Galenike, a iza zvaničnog kupca, firme Elijus, stoji mreža od 13 uvezanih kompanija iz Brazila, Italije i Luksembruga.

„Prema poslednjem finansijskom izveštaju Galenike, prihodi od prodaje smanjeni su tokom prethodne godine za oko 8,4 miliona evra u odnosu na 2017. godine“, naveo je Insajder.

U izveštaju se konstatuje da je „proizvodnja radila u manjem obimu“, a kao glavni razlog za smanjenje prihoda navodi se to da su veletrgovci raspolagali sa velikim zalihama zbog čega je Galenika bila prinuđena da prodaje robu sa „visokim procentima popusta“.

Ta farmaceutska kompanija je prodata kao prezaduženo preduzeće, iako joj je država, neposredno pre privatizacije i nakon prodaje oprostila dugove.

Zanimljivo je, kako navodi Insajder, da je osim smanjenja prihoda od prodaje, pod novim rukovostvom Galenike došlo i do značajnog smanjenja procenjene vrednosti imovine te fabrike lekova.

U finansijskom izveštaju za 2018. godinu navodi se da je poslednjeg dana te godine revizorska kuća Ernst & Young uradila procenu vrednosti po kojoj je vrednost zemljišta, nekretnina i opreme Galenike sa dotadašnjih 108 miliona evra smanjena na 67 miliona evra.

„Ovakva procena se značajno razlikuje i od procene revizorske kuće Dilojt koja je urađena neposredno pre privatizacije, a po kojoj je vrednost imovine Galenike iznosila 102 miliona evra“, naveo je Insajder.

Galenika ima preko 50 objekata, koristi preko 40 hektara gradskog građevinskog zemljišta u Zemunu gde se i nalazi osnovna imovina kompanije.

Uprkos obećanjima predstavnika vlasti da će privatizacijom Galenike biti povećan broj zaposlenih, podaci iz finansijskog izveštaja pokazuju da je novi vlasnik tokom 2018. godine smanjio broj zaposlenih sa 1.367 na 877 radnika.

Kupoprodajnim ugovorom kupac se obavezao da zadrži najmanje 900 zaposlenih u periodu od dve godine od potpisivanja ugovora, odnosno do novembra ove godine.

Komisija Ministarstva privrede za kontrolu ispunjavanja obaveza iz kupoprodajnog ugovora je u decembru 2018. konstatovala da se odlaže odlučivanje o tome da li je kupac ispunio obaveze o minimalnom broju zaposlenih dok o tome mišljenje ne dostavi Ministarstvo rada.

Rukovodstvo Galenike tvrdi za Insajder da to nije kršenje kupoprodajnog Ugovora, jer smanjenje broja zaposlenih nije posledica tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena u okviru kompanije, nego je određeni broj zaposlenih dobrovoljno napustio kompaniju.

Prema ugovoru novi vlasnik Galenike ima obavezu da zadrži delatnost odnosno proizvodnju lekova do novembra 2019. godine, posle toga nema vise nikakvu obavezu ni prema radnicima ni prema državi.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay