Gas skače, dok nafta pada

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Na tržištu energenata trenutno se događa nešto interesantno – cena nafte već mesec i po dana neprekidno pada, dok cena prirodnog gasa u istom periodu vrtoglavo raste.

Na platformama Admiral Marketsa cena CFD na barel BRENT nafte trenutno iznosi 67,11 dolara, što je čak za 22 odsto niže nego početkom oktobra, dok je cena prirodnog gasa na američkom tržištu u istom periodu porasla za čak 43 procenta.

Uzroke pada, prema analitičarima Admirala, trebalo bi tražiti u prethodnom rastu. U poslednje tri godine cena crnog zlata porasla je sa 30 dolara po barelu na 87 dolara, iako se potražnja nije značajnije povećala.

Poslednji talas rasta cene u septembru bio je izazvan Trampovim pretnjama novim sankcijama Iranu, ali se na kraju ispostavilo da to neće prouzrokovati veću nestašicu na globalnom tržištu.

Osim toga, OPEC i dalje ima problema u kontroli proizvodnje svojih članica. Mnoge zemlje proizvode više nafte nego što je bilo dogovoreno. To kratkoročno može pomoći zemlji da ostvari veće prihode, ali ako svi to rade, na tržištu se pojavi previše nafte i cena pada.

U SAD, koji je najveći potrošač gasa na svetu, u vremenskim prognozama najavljuje se brži dolazak zime nego što je bilo očekivano. To znači da će se milioni kuća, stanova i poslovnih objekata početi grejati ranije, što će značajno povećati potražnju za gasom.

Spletom okolnosti u istom trenutku nekoliko nuklearnih elektrana trenutno nije u pogonu zbog remonta, što znači da se velika količina gasa troši i za proizvodnju električne energije u elektranama na gas.

To je dovelo do pada zaliha gasa u SAD na najniži nivo u poslednjih 10-ak godina. Špekulanti sa Vol Strita zaključili su da bi moglo doći do nestašice gasa, a u takvoj situaciji su distributeri spremni da ga plate „suvim zlatom“. Stoga su masovno počeli da kupuju finansijske ugovore vezane za prirodni gas i digli cenu tog energenta na najviši nivo od 2014.

Kada je u pitanju prirodni gas, analitičari Admirala smatraju da ponestaje prostora za rast te da je jaka i duga zima već ukalkulisana u trenutnu cenu i špekulanti će u idućim mesecima početi da prodavaju ugovore koje su kupovali tokom jeseni. To bi moglo prouzroovati pad cene. Kod nafte je kratkoročno moguć novi rast cene.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay