Gas za Srbiju iz Turskog toka ne pre 2022. godine?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Gazprom

Iako su srpski zvaničnici najavljivali da će prve količine gasa iz Turskog toka kroz Srbiju poteći već početkom sledeće godine, stručnjaci ocenjuju da je tako nešto nerealno očekivati pre 2022. godine.

Takođe, problem predstavlja i to što izgradnja Turskog toka kroz Srbiju još uvek nije počela, a naznaka o početku izgradnje još uvek nema.

Ministar energetike Aleksandar Antić je u januaru rekao da će prve količine gasa Srbija iz Turskog toka dobiti početkom 2020. godine, a arhitekta Mahmud Bušatlija ističe da je tako nešto nemoguće.

Bušatlija za Danas objašnjava da kada se govori o izgradnji Turskog toka, treba voditi računa o dve potpuno različite stvari. Prva je izgradnja cevi kojom će se ruskim gasom snabdevati potrošači u Turskoj. Druga je cev koja će sadržati gas za dalji transport ka Evropi od 15 milijardi kubnih metara gasa, a ona, prema najavama, neće biti izgrađena pre 2022. godine.

To je dakle najraniji period, u slučaju da se donese zvanična odluka, o izgradnji gasovoda kroz Evropu kojim bi Srbiji mogla biti snabdevana ruskim gasom, objašnjava Bušatlija.

Potpuno je nejasno zašto nadležni u Srbiji daju izjave koje nisu realne. Može da se izjavi bilo šta, a da ne postoji odgovornost za to što je izrečeno. „Tvrdnje vezane za izgradnju Turskog toka kroz Srbiju su neutemeljene i pretpostavljam da su izrečene u dnevno političke svrhe“, naglašava Bušatlija.

Slobodan Ružić, nekadašnji zamenik ministra energetike Srbije, slaže se da je preoptimistično očekivati da prve količine ruskog gasa iz Turskog toka Srbija dobije 2020. godine, dodajući i da je „praktično nemoguće analizirati energetska pitanja iz stručnog ugla na osnovu izjava političara.“

Kako može da se komentariše bilo šta ako mi ne znamo koja je trasa planiranog Turskog toka kroz Evropu, kakav je plan izgradnje, kada nema javnosti dostupnih projekata i tako dalje. Nije dostupan nijedan tehnički parametar na osnovu kojeg bi struka mogla da se odredi, ističe Ružić.

Dodaje da bi nadležni u Srbiji trebalo da se koncentrišu na izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom, umesto da se diskutuje o terminima izgradnje celokupnog gasovoda Turski tok. Reč je o projektu na „dugačkom štapu“, navodi Ružić.

Podsećanja radi, glavnu prepreku za izgradnju Turskog toka kroz Srbiju trenutno predstavlja to što Evropska unija još uvek nije odobrila svojim članicama da učestvuju u tom projektu, što faktički onemogućava njegovu realizaciju.

Izvor: Danas

Foto: Gazprom