Gde je Stefan? Čuva bebu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Infostud

Stefan Salom, direktor razvoja i jedan od osnivača Infostuda, i pored obaveza koje mu nameće odgovorno radno mesto, odlučio je da uzme dva meseca odsustva kako bi brinuo o svom sinu u prvoj godini života. On je jedan od svega 328 očeva iz Srbije koji su ovo pravo iskoristili u 2019. godini.

Koji su glavni razlozi zbog kojih ste se odlučili da iskoristite pravo na odsustvo za negu deteta?

Bilo je nekoliko razloga. Prvi je što sam hteo da iskoristim priliku da provedem više vremena sa svojim sinom. To mi se ukazalo kao jedinstvena prilika u životu da provedem dva meseca sa njim, da mu se potpuno posvetim, bez odlazaka na posao. Zatim, ceo taj period sam doživeo kao neku vrstu izazova: kako ću se snaći ja u ulozi onog ko treba da se dominantno brine o bebi i njegovim potrebama, ko treba da priprema hranu za njega i za porodicu. To mi se učinilo kao zanimljivo postignuće. Sem ovih mojih, unutrašnjih razloga, bila su i dva spoljašnja – jedan prema mojoj supruzi, kojoj sam hteo da obezbedim da ima više vremena za sebe i mogućnost da se bolje fokusira na sebe i svoj karijerni put; a želeo sam i da dam primer unutar firme – da kolege u Infostudu osvestim o tome da imaju pravo da uzmu odsustvo za negu deteta i da im poručim primerom da je sasvim u redu da to urade.

Iako je ovo pitanje odavno regulisano zakonom, u našem društvu postoji određeni otpor – mali broj očeva se odlučuje da iskoristi mogućnost i provede deo vremena u prvih godinu dana sa detetom. Zašto je to tako?

Stvarno nisam siguran koji je razlog i to je nešto što bi vredelo istražiti. Pretpostavljam da ima nekoliko komponenti. Verujem da mnogi i ne znaju da imaju to pravo. Zatim, dosta se retko drugi očevi odlučuju za to, pa je mnogima i koji znaju, verovatno, neprijatno da budu prvi/jedini. Moguće je da postoji i doza straha kako će na tu odluku gledati nadređeni i kolege, da li će smatrati da je to u redu ili će dominirati negativan stav. A sigurno je i da ima onih koji to ne žele i ne bi voleli ni da se nađu u situaciji u kojoj se u toj meri brinu o svom detetu, što je, po mom mišljenju, šteta, jer na taj način propuštaju da se na jedinstven način povežu sa svojim detetom.

Nadam se da će vremenom sve više očeva ovo raditi i da će, kako očinsko odsustvo postane nešto uobičajenije u društvu, oni zajedno sa svojim suprugama moći realnije, bez spoljnih pritisaka da ocene da li i koliko odsustva žele da iskoriste. Neki se možda odluče na mesec dana odsustva (što bih skoro svakome preporučio – da proba i oseti jaču „dozu” očinstva); a neki se možda odluče da odsustvo podele po pola sa majkom ili čak uzmu svih osam-devet meseci, koliko najviše otac može da uzme.

Da li vas je i na koji način ovo iskustvo promenilo i koje su najvažnije lekcije koje ste naučili za ta dva meseca?

Mislim da me je dodatno približilo sinu. Kad mi je ćerka bila u tom uzrastu, imao sam određenih zdravstvenih problema (koji su u međuvremenu, na sreću, prošli) i nisam bio u potpunosti prisutan u njenom razvoju u tom dobu. Takođe, naučio sam da potražim i nađem postignuće, pa čak i zabavu u običnijim, svakodnevnim stvarima, poput pripreme obroka za decu, sređivanja stana i sl.

Šta biste poručili mladim tatama – da li biste im preporučili da iskoriste ovu mogućnost i zašto?

Apsolutno. Mesec dana svakome, a dva meseca skoro svakome. Na poslu se za to vreme neće desiti ništa nenadoknadivo i vreme će proleteti i brže nego što vi ili vaše kolege očekujete. A imaćete jedinstvenu priliku da sa potpunim fokusom gledate svoju bebu kako odrasta uz vas – to možete samo tada i kasnije vam se ta prilika neće ponovo ukazati. Za razliku od posla, koji će biti isti takav tu i kad se vratite.

INFOSTUD I PORODICA


„Balans između poslovnog i privatnog vrlo je lična stvar i tokom života tas na vagi se pomera. Ulogu Infostuda najviše vidim u tome da čoveku pomogne da izabere prioritete u datom momentu”, kaže Tatjana Rokvić, iz ljudskih resursa.

U okviru beneficija koje imamo za zaposlene, velika pažnja se poklanja tome da se kreira ambijent u kome svako može da pronađe najbolji balans za sebe, bez obzira na to u kojoj se životnoj fazi nalazi. Ideja jeste da prepoznamo sve ključne momente u životu čoveka gde možemo da pružimo podršku. Ono što se do sada pokazalo kao dosta važno, možda čak i najvažnije, jeste rođenje deteta. Prva beba u Infostudu rođena je 2009. godine, a sada u timu imamo sto tridesetoro dece mlađe od 12 godina.

S tim ciljem, razvili smo set beneficija za roditelje:

  • subvencije za jaslice;
  • finansijska pomoć po rođenju deteta;
  • deset radnih dana za očeve kada dobiju bebu, umesto zakonom propisanih pet;
  • slobodan dan za polazak deteta u prvi razred.

Izvor: BIZLife magazin

Foto: Infostud