Gejts nastavlja da ulaže u istraživanja Alchajmerove bolesti

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube

Suosnivač „Majkrosofta“ Bil Gejts saopštio je da narednih godina planira da nastavi da ulaže u istraživanja Alchajmerove bolesti.

Gejts će, kako piše Forbes, u naredne tri godine, sa „kolegama“ milijarderima i drugim donatorima posvetiti više od 30 miliona dolara saradnji sa „Fondacijom za istraživanje lekova za Alchajmerovu bolest“, za pokretanje Dijagnostičkog akceleratora – fonda usmerenog na razvoj novih biomarkera za rano otkrivanje te bolesti.

„Zamislite svet u kojem je dijagnostikovanje Alchajmerove bolesti jednako lako kao davanje krvi na analizu tokom rutinske godišnje kontrole“, napisao je Gejts na svojoj internet stranici „Gejts Notes“.

On je ukazao na probleme sa kojima se suočavaju pacijenti i medicinska zajednica kada je u pitanju dijagnoza te bolesti i istakao da su dva glavna načina za to danas „veoma skupa i da zahtevaju veliki napor pacijenata“.

Dijagnostički Akcelerator će narednih nedelja objaviti međunarodni poziv za predloge i započeti finansiranje programa koji imaju preliminarne podatke, da bi svoje istraživanje dokazali studijama koje mogu koštati od 250.000 do 500.000 dolara.

Gejts se zvanično pridružio borbi protiv Alchajmerove bolesti prošlog novembra kada je najavio da ulaže 100 miliona dolara u istraživanje bolesti.

Te investicije su, kako se ispostavilo, lične, jer njegov otac pati od te bolesti.

Alchajmerova bolest je hronična neurodegenerativna bolest koja uzrokuje postepeno i nepovratno gubljenje pamćenja, sposobnosti govora, svesti o vremenu i prostoru.

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube