Godina u kojoj dolazi Lidl, a možda i jeftiniji roming

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube

Lidl će ove godine otvoriti prve objekte u Srbiji što će biti korisno za konkurenciju na srpskom tržištu, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. Od Evropske unije ćemo tražiti proširenje uredbe o ukidanju rominga, kaže ministar.

“Plan je da Lidl otvori prvih 10 ili 15 objekata odjednom tokom ove godine. Izvesno je da će već u prvoj polovini 2018. biti završen logistički centar. Više se ne postavlja pitanje da li Lidl dolazi ili ne”, rekao je Ljajić u intervjuu agenciji Beta.

On je rekao da predstavnici tog trgovinskog lanca već razgovaraju sa nekim dobavljačima voća i povrća u Srbiji i da će više stotina ljudi biti zaposleno, kada Lidl počne da radi.

Dodao je i da će Lidl u Srbiji, kao i u drugim zemljama postepeno povećavati broj svojih maloprodajnih objekata, zavisno od poslovanja i prometa. Podsetio je Srbija do sada nije imala nijedan diskontni trgovinski lanac.

Roming – male šanse, ali…

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija rekao je da će zemlje regiona koje su u procesu pridruživanja EU od Brisela i dalje tražiti proširenje uredbe o ukidanju rominga.

“Mi ćemo i dalje pokušavati da pronađemo pravni osnov kako bi direktiva EU o ukidanju cena rominga važila i za nas”, rekao je on.

Ocenio je da to to neće biti lako ostvarivo i da nije preveliki optimista, ali da može biti pozitivno predsedavanje Bugarske unijom. “Imamo najave iz Bugarske da će oni na tom posebno da insistiraju, što vidim kao neku malu šansu”, istakao je on.

“U EU nema plaćanja romiga, pošto su cene korišćenja usluga mobilnih operatera u inostranstvu jednake onim u domaćem saobraćaju i iznose 3,2 evrocenta za minut odlaznog poziva. To znači da je kod nas šest puta viša cena odlaznog poziva, nego u zemljama EU”, rekao je on.

Sa Bugarskom je, kako dodaje, u decembru 2017. Srbija potpisala Memorandum o saradnji o smanjenju tarifa za roming elektronskih komunikacionih usluga, što ohrabruje telekomunikacione operatere da idu u pravcu snižavanja cena u Bugarskoj i Srbiji.

Izvor: Beta

Foto: YouTube

Komentari 1

  1. XXL

    Smešno je, svi zarađuju i bez rominga, a naši mole za još malo povlšćenog položaja na tržištu. Pa građani Vam poručuju na izborima da hoće u EU. Znači li Vam to da žele nesposobne firme koje deru kožu s leđa korisnicima? Ne, hoće niže cene, zdrave firme s više profita. Imamo zakone o zaštiti konkurentnosti, ministre.