Gorenje prodaje deo proizvodnje: Šta će biti sa pogonima u Srbiji?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Slovenačka kompanija Gorenje potvrdila je za B92 da će ove godine početi postupak prodaje proizvođaća bojlera Gorenje Tiki, prenosi B92.

Kako su naveli za B92, prodaja tog dela poslovanja deo je restrukturiranja poslovanja u skladu sa novim strateškim opredeljenjem fokusiranja na osnovnu delatnost.

Na pitanje da li su tačni navodi lokalnih i regionalnih medija da je kao kupac dela poslovanja Gorenja već viđena kineska kompanija Haier, iz Gorenja poručuju da su te navode već demantovali i da dju dilidžens analize nisu u toku.

Iz Gorenja nisu odgovorili da li su deo planirane prodaje i tri fabrike u Srbiji, kao niti kakve bi promene po pitanju delatnosti ili broja zaposlenih mogle dogoditi ako i kada do prodaje fabrike u Srbiji dođe.

Gorenje podseća da je u skladu sa novim strateškim planom, od početka ove godine Gorenje Grupa organizovana u dve poslovne oblasti: Aparati za domaćinstvo (osnovna delatnost) i Ostale delatnosti (grejni sistemi, kuhinjski nameštaj i kupatila i keramika, ekologija, trgovina i industrijske usluge) i da su stalno u potrazi za novim mogućnostima postupne prodaje delatnosti i društava iz oblasti Ostalih delatnosti, kao i mogućnostima prodaje nepotrebne poslovne imovine.

Paralelno sa tim procesom, Gorenje grupa je i u potrazi za strateškim partnerom zajedno sa konsultantskom kućom Rotšild, koja intenzivno traži mogućeg strateškog partnera u oblasti proizvodnje aparata za domaćinstvo, koji bi ušao u vlasničku strukturu te slovenačke kompanije.

Rok da zainteresovani partneri dostave neobavezujuće ponude je početak marta.

Gorenje je u Srbiji prisutno na tri proizvodne lokacije. U Valjevu je organizovan proizvodni centar za frižidere i zamrzivače, a u fabričkom kompleksu u Staroj Pazovi proizvode se bojleri. Fabrika u Zaječaru proizvodi mašine za pranje i sušenje veša.

Izvor: B92

Foto: Promo